Јачање сва три нивоа здравствене заштите

Стратегија здравствене заштите града Крагујевца од 2017 до 2020, недавно усвојена у локалном парламенту, у наредном периоду усмерена је на јачање сва три нивоа здравствене заштите, као и на јачање популационе политике.

Прошле године почело се са израдом Стратегије, у коју су били укључени сви представници цивилног и јавног сектора.

Урађена је анализа здравственог стања становништва Крагујевца, уложена значајна средства у реновирање и адаптирање објеката здавствене заштите, почео са радом Центар за вантелесну оплодњу…

Неки од стратешких циљева, предвиђених Стратегијом су започети или већ релизовани.  За израду овог изузетно важног стратешког документа најпре је  урађена анализа здравственог стања становништва града Крагујевца.

Обиман посао урадио је Институт за јавно здравље са својим истраживачким центрима.

Подршку у прикупљању пројектних идеја у оквиру процеса израде локалног стратешког документа Градској управи пружила је Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља израдом веб алата, којим је добијена листа пројеката који ће се реализовати у периоду трајања Стратегије.

Овим принципом створена је база од преко 70  пројеката који представљају капацитете и потенцијале за будуће донаторе и инвеститоре. Дефинисане су и циљне групе.

Град је изградио два капитална објекта примарне здравствене заштите, Здравствену станицу број четири, са централним школским диспанзером и зграду Завода за хитну медицинску помоћ.

Отворен је и Центар за вантелесну оплодњу, у плану је и изградња Опште болнице.

Предстоји преузимање оснивачких права над Застава – Заводом за здравствену заштиту радника, установе која обележава 60 година постојања, и која једним делом припада држави.

Стратегија здравствене заштите је плански документ који даје пуну подршку систематском развоју здравствене заштите и јачању капацитета како пружаоцу услуга тако и пацијентима, водећи рачуна о посебно осетљивим категотријама становништва.

Реч је о докумету који представља пажљиво планиране кораке и улагања који су потребни да би се оснажио и унапредио систем примарне здравствене заштите који представља темељ целокупног здравственог система.

Извештава новинарка РТК Горица Стаменовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *