Јавна расправа о Нацрту закона о правима детета

У присуству представника експертског тима који је радио Нацрт закона о правима детета, надлежних из социјалних служби, локалне самоуправе, Шумадијског округа и заинтересованих грађана у Крагујевцу је одржана јавна расправа о правном акту чије се доношење очекује у септембру.

Нацрт закона дотиче проблеме као што су: рани бракови, коришћење деце за радове у пољопривреди или грађевини, физичком насиљу над децом.

Одређује и уређује сва права детета, али са друге стране и инструменте заштите, промоције и унапређења права детета.

Доношење предлога Нацрта закона о правима детета и установљавање институције заштитника детета за наше друштво представља искорак. Јединствен у правној пракси.

Начелница Шумадијског округа Биљана Стошић Илић позвала је све заинтересоване грађане да уколико имају сугестије, примедбе,предлоге упуте на мејл адресу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања или Шумадијског управног округа.

Од Нацрта закона о заштити детета очекује се да одговори на неколико актуелних друштвених питања.

Струка, јавност позвани су да нормативно уреде ову област. У Скупштинску процедуру требало би да уђе у септембру.

Нацрт закона о правима детета дуго је и темељно рађен. Потписује га експертски тим професорка Правног факултета у Нишу Невенка Петрушић, професор доктор Невена Вучковић Шрафовић, и члан комитета за права детета Уједињених нација доктор Ранка Вујовић, Тамара Вучић Орландић, заменица заштитника грађана за права детета и Драган Вуловић саветник министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *