Јавна расправа о програму мера за уштеду енергије

Поводом израде нацрта Програма енергетске ефикасности града Крагујевца у периоду од 2018. до 2020. године у згради Скупштине града организована је јавна трибина како би се чуле примедбе и предлози организација и грађана.

Овај важан документ, у којем су представљени резултати анализе потрошње енергије и трошкови града, израдио је радни тим Градске управе за управљање пројектима, одрживи и равномерни развој у сарадњи са Факултетом инжењерских наука.

Нацрт Програма енергетске ефикасности града Крагујевца у периоду 2018. до 2020. године доноси анализу потрошње енергије јавних зграда, расвете и транспорта како би се утврдило колико се из градског буџета издваја за те намене.

На основу Закона о ефикасном коришћењу енергије град је у обавези да уштеди 1% на годишњем нивоу.

Нацртом Програма енергетске ефикасности града Крагујевца предвиђено је да уштеда до 2020. године буде 10 процената.

Анализом потрошње енергије и трошкова испоставило се да се највише може уштедети на јавној расвети за коју град годишње издваја око 2 милиона евра.

Увођењем нових система јавне расвете, кроз јавно-приватно партнерство, према проценама донела би уштеду од око 40 процената.

Нацрт Програма енергетске ефикасности Крагујевца истакнут је на званичном сајту града.

Јавна расправа је организована како би се чуле примедбе и предлози институција, организација и грађана.

Програм енергетске ефикасности има за циљ свеукупно сагледавање трошкова потрошње енергије, али и начина уштеде овог важног ресурса.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *