Јавни увид у елаборате за израду ПДР Бешњаја и Индустријске зоне Самар

Град Крагујевац огласио је рани јавни увид у елаборате за израду плана детаље регулације Бешњаја у Крагујевцу и плана детаљне регулације Индустријске зоне Самар у КО Корман.

Према првом документу који је израдило ЈП Урбанизам Крагујевац, у циљу развоја еколошке зоне око некадашњег дечјег одмаралишта на планини Бешњаја на 21 километар од Крагујевца, у плану је обнова овог одмаралишта и проширење садржаја дечјег, школског и студентског туризма. Локација испуњава и услове за климатско лечилиште (500 – 557 мнв), постоје могућности и за развој здравствено-рехабилитационог, спортског и еко-туризма. Примарни план је изградња одмаралишта за смештај социјално угрожене популације деце и омладине до 15 година. Објекат се планира као вишенаменски, што подразумева едукацију школске и студентске омладине у сарадњи са Крагујевачким универзитетом, могућност за организовање семинара, као и развој апартманског-сеоског еко-етно туризма. Планира се и организација научно истраживачких станица са акцентом на екологији и очувању животне средине. Дечије одмаралиште биће капацитета 80 корисника и обухватиће одмаралиште – стационар, спортску салу, пливалиште, котларницу, паркинг, пешачке и трим стазе, уређена дечија игралишта, партерне површине, водоизвориште са хидрантом, резервоар подземне воде, уређај за пречишћавање отпадних вода и др.

Планом детаљне регулације за индустријску зону Самар, који је израдила фирма Архиплан из Аранђеловца, предвиђено је формирање индустријске зоне Самар у КО Корман, на земљишту површине око 9,18 хектара на којем се некада налазио каменолом.  У Крагујевцу је у плану још једна нова инфраструктурно опремљена индустријска зона, Цветојевац, која ће се простирати на 200 хектара уз Северну обилазницу. Формирање ове зоне, наводи се, својим потписом подржали су и мештани.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *