Један век слободе

Крагујевачко Удружење потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године организовало је, у Старој скупштини, трибину под називом “Један век у слободи“.

Дебата је одржана поводом 100-годишњице од пробоја Солунског фронта, ослобођења Србије 1918. године и потписивања капитулације од стране Аустроугарске, Немачке и Бугарске.

Представљен је Зборник успомена на старе ратнике и рад Удружења под називом „Голгота и Васкрсење“.

Заслужним потомцима уручена су признања.

Намера организатора је да се у години јубилеја – 100-годишњица од ослобођења Србије, јавност још једном подсети славне борбе храбрих српских војника у ратовима за ослобођење од 1912. до 1918. године и да им се ода пошта коју су заслужили својим несебичним жртвовањем.

Председник крагујевачког Удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године, Милан Вујичић је нагласио да је Крагујевац дао велики допринос у коначном ослобођењу Србије у периоду од 1912. до 1918. године.

Крагујевац је у то време имао војну болницу и био стециште страних санитетских мисија, а 1914. и 1915. седиште Владе и Врховне команде, подсетио је Вујичић.

Немерљив доприонос ослобођењу Крагујевца и Србије дала је породица крагујевачког трговца Спиридона Петковића, која је у Великом рату изгубила чак девет живота.

Синови Александар, Милутин, Никола, Светозар и Владимир погинули су током Првог светског рата, а три сестре Катарина, Софија и Косара су се, након трагедије, заветовале и никада се нису удавале.

Од деветоро деце, спасио се само најмлађи Ђорђе.

Кућа трговца Спиридона Петковића, на углу Хајдук Вељкове и Кнез Михаилове, направљена да буде трговинска радња, никада то није била.

Између два рата била је кафана и тада је, по судбини Петковића, носила симболичан назив „Девет Југовића“.

Данас ова кућа с краја 19. века чека да постане споменик културе.

Породица Петковић, о којој чак и локална јавност мало зна, а која се несебично жртвовала борећи се за слободу, заслужује место у посебној монографији, поручено је са трибине.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *