Јединствено управно место за бољу и ефикаснију јавну управу

У процесу реформе јавне управе, Министарство државне управе и локалне самоуправе покренуло је програм Јединствено управно место, са циљем да се грађанима пруже боље и ефикасније услуге.

Та услуга омогућава грађанима да на једном месту добију све информације, поднесу само један захтев и у комуникацији само са једним службеником добију одговарајуће решење.

Од 2018. године до сада Јединствена управна места отворена су у 14 градова и општина у Србији, а у плану је њихово отварање и у другим јединицама локалне самуправе.

Шта о томе кажу грађани Горњег Милановца?

Дошао сам да предам документа за легализацију објекта. Предао сам документацију, све су ми прегледали на једном месту, све сам завршио.

Проверила сам пореско стање, добила рачун одмах за уплату, све одлично, свака похвала.

Све сте завршили на једном месту?

Све на једном месту за пет минута. Немам да шетам нигде даље, све овде.

Одавно нисам долазила. Данашњим доласком, ја сам управо ову цуру хтела тражити горе где сам је тражила прошле године. Затечена сам.

Дошла сам да проверим порез, пошто ми је отац преминуо, па да видим да ли је све измирено и стварно супер све, брзо завршила без гужве. Јако су љубазни и све може да се заврши на једном месту. Раније сам морала да идем у катастар. Сад је све на једном месту.

Све је на једном месту – осим у Горњем Милановцу то сада могу да кажу и грађани Лазаревца, Сомбора, СмедеревскеПаланке, Шапца, Беле Паланке, Житишта, Крушевца, Ужица, Власотинца, Раче, Старе Пазове, Куршумлије и Пирота. Административне послове могу да обаве на једном шалтеру. Јединствено управно место је омиљени пројекат градова и општина у Србији, каже министарка Марија Обрадовић:

Одвојили смо 40 милиона динара да финансирамо отварање јединствених управних места у још неколико градова у Србији и наставићемо то да радимо озбиљно. Јединствено управно место је заправо једно место, један шалтер где ви затражите услугу и на том истом шалтеру ви добијете потврду односно решење своје услуге. Нема више шетње, штедите време, штедите новац. То је модерна и ефикаснауправа у Србији.

У Министарству државне управе и локалне самоуправе кажу да им је циљ да Јединствено управно место постоји у сваком граду и општини.

На једном физичком месту у просеку се налази око 15 шалтера који су отворени за грађане. На услузи суграђанима за оне процедуре које су раније биле на различитим локацијама. Поента је у томе да грађанин, када жели да оствари своје право, дође на једно место, на један шалтер. Не одлази као раније на пет места или пет шалтера. Долази ту, предаје свој захтев и добија на истом том шалтеру своје решење, информацију, сагласност, потврду, шта год да је тражено, објашњава Сузана Марјановић.

У оквиру реформе јавне управе, чији је главни координатор Министарство државне управе и локалне смаоуправе, од 2018. године до сада Јединствена управна места отворена су у 14 градова и општина у Србији. Реформа јавне управе у нашој земљи спроводи се уз подршку Европске уније и представља темељан процес промена начина рада и пружања услуга грађанима и поједностављивања процедура.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *