Једно предузеће за ефикасније пословање

Представници јавно комуналног предузећа „Градска гробља“ предлог одлуке о статусној промени јавно – комуналних предузећа, коју ће расправљати одборници Скупштине града, на седници у петак, 23. фебруара тумаче као добар потез локалне управе, јер ће се вишеструко смањити трошкови које сада сва предузећа имају у редовном пословању.

Са друге стране, представници Јавног предузећа „Урбанизам“ сматрају да припајање за њих није природно јер, како кажу, пословање Јавног предузећа „Урбанизам“ дефинише Закон о планирању и изградњи и не виде своје предузеће поред комуналних јер немају истородне делатности.

Јавно предузеће Урбанизам, просторним планирањем у протеклих 55 година изградило је Крагујевац. Трансформације је прошло неколико пута.

Директор Драган Дунчић наглашава да су свесни препорука фискалног савета о рационализацији, али и додаје да је ово предузеће у протеклој години смањило број запослених са 65 на 39, смањили су плате у циљу рационализације за 25 одсто, материјалне трошкове преполовили, као и број руководилаца са 13 на 3.

Дунчић каже да немају субвенције, остварују профит и да је градском буџету Урбанизам донео уштеду од 150 хиљада евра.

Евентуално спајање са осталим градским комуналним предузећима, према њиховој оцени, за Урбанизам није повољно.

Градско гробље тренутно функционише са 76 запослених. Они имају обавезу одржавања 4 градска гробља на којима је сахрањено 35 хиљада људи.

Пословање се одвија у складу са свим одлукама државе о рационализацији, али у овом предузећу сматрају да би по фирму спајање било корисно јер би се умањили бројни трошкови.

Предлог одлуке о статусној промени комуналних предузећа не значи да би она изгубила идентитет.

Свако би и даље функционисало у складу са правилима својих делатности, оцењује Спасић који подржава овакав предлог, али и додаје да и уколико се прихвати ова Одлука, то је свакако дуг процес који се не може реализовати одмах и који захтева неколико фаза.

Ипак, коначну реч о овом предлогу донеће Одборници скупштине града за два дана.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *