Обједињавање јавно-комуналних предузећа

Предлог Одлука коју је донело Градско веће а која се односи на статусну промену јавно комуналних предузећа Градске тржнице, Зеленило, Паркинг сервис, Градска гробља и Јавно предузеће Урбанизам који ће бити припојени ЈКП Чистоћа разматратраће одборници на предстојећој седници локалног парламента.

Предлог одлуке је донета у циљу рационализације и консолидације предузећа, у складу са Законом о јавним предузећима и Законом о привредним друштвима.

То је начин да се смање трошкови и избегне преклапање функција.

Према одлуци коју је донело Градско веће, Јавно комунално предузеће „Чистоћа“ представља стожер обједињавања неколико градских комуналних предузећа.

У градској Чистоћи запослено је више од 300 радника а ово предузеће представља једно од већих комуналних предузећа у граду.

У Чистоћи сматрају да је оваква одлука Градског већа веома значајна како за запослене тако и за грађане Крагујевца који могу да очекују боље комуналне услуге.

У градском Зеленилу наводе да имају 49-торо стално запослених а њихов посао је да одржавају 250 хектара зелених површина и око 60 километра дрвореда.

Годишње засаде око 150 хиљада садница сезонског цвећа и одржавају око 50 хиљада квадратних метара живе ограде.

Уједињење свих расположивих ресурса неколико комуналних предузећа условиће њихово боље функционисање, сматрају у Зеленилу, и наводе да ће то бити добар начин и за квалитетније комуналне услуге које би осетили грађани.

У Градским тржницама ради преко деведесет стално запослених а закуп тезги на зеленим пијацама на више градских локација плаћа око 50 закупаца.

Осим тога 460 корисника издваја новчану закупнину за тезге на Шареној пијаци.

Ово предузеће има бројне планове како би унапредило рад својих служби а грађанима омогућило бољу услугу.

Уколико се уједине са другим јавним предузећима тај потез ће се врло брзо показати као веома добар и за грађане али и запослене сматрају у Градским тржницама.

Према одборницима на предстојећем заседању Градског парламента наћи ће се ова веома важна одлука.

Локална самоуправа сматра да ће обједињавање неколико комуналних предузећа значити и уједињење свих расположивих ресурса који ће бити максимално искоришћени.

Дошло би до укрупњавања капитала, уштеде, а смањио би се и број високих функција.

Пример добре праксе када је реч о уједињењу комуналних служби и граду представља неколико градова у Србији попут Панчева, Сремске Митровице, Бечеја, Вршца и Крушевца.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *