Jедносменски ће радити 4 школе у Крагујевцу

У 240 школа у Србији од овог септембра заживеће програм једносменске наставе. На подручју Шумадије једносменски ће радити 11 школa, од тога 4 у Крагујевцу.

Раније је министар просвете потврдио да српски образовни систем иде у правцу једносменског рада, али да је и даље велики проблем неусаглашеност просторних капацитета у школама широм Србије.

Један од разлога увођења овог пилот програма је и смањење броја деце, односно ђака.

Статистички посматрано у Крагујевцу је ове школске године 100 ученика основних школа мање, док су средње школе максимално испуниле капацитете.

Изузев Медицинске школе нових одељења нема, али има захтева за повећање броја ученичких група код изборних предмета.

Стратегијом развоја образовања, односно реформом која се спроводи неколико година предвиђено је да се од школске 2020. једносменска настава организује у свим школама у земљи.

Основне школе: „Светозар Марковић“, „Ђура Јакшић“, „Јулијана Ћатић“ у Страгарима и „Срета Младеновић“ у Десимировцу прве ће организовати целодневне активности за ученике.

Увођење једносменског рада у српским школама очекује се од наредне школске године, а наступајућа школска година требало би кроз пилот пројекат да обухвати првих 240 образовних установа у земљи.

Једносменску наставу предвиђала је и стара Стратегија образовања али је недостајала мрежа школа.

Статистички избројано у Крагујевцу је ове године укупно 100 ученика основних школа мање него што их је било у прошлој години, односно за четри одељења.

Средње школе максимално испуњавају капацитете. У Медицинској школи где има шест одељења отворено је још једно за ученике који желе да се образују за масажу.

Број одељења проистиче из стручног упутства за формирање. У појединим школама, које не могу другачије да организују рад, већ морају да деле одељење за наставу другог страног језика, или изборне предмете било је захтева да се повећају групе.

Сви захтеви школа су оправдани. Две су исказале и потребу за отварањем боравка.

Новина је и та да се у школској 2019 /20. из календара брише мали новембарски распуст, односно само током државног празника Дана примирја у Првом светском рату 11. новембра неће се похађати настава.

Ускршњи или априлски распуст и даље остаје у календару слободних дана, од 13. до 20. априла као добродошао одмор за ђаке.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *