Јесења сетва завршена у идеалним условима

Oвогодишња јесења сетва била је знатно скупља у односу на прошлу годину, јер су цене минералног ђубрива, семена и нафте поскупеле.

Оно што је добро је јда се сетва завршила у скоро у идеалним условима за оптималну примену агротехнике.

У Шумадији се последњих година у просеку посеје око 20.000 хектара пшенице, 48.000 хектара кукуруза, три хиљаде хектара овса и од по две и по хиљаде јечма и тритикала.

Време је погодовало ратарским радовима на њиви, али у том периоду пољопривредници су највише бринули због поскупљења производње, као и раста цена минералног ђубрива.

Многи ратари су смањили производњу, док је један део њих отпочео сетву без минералног ђубрива што ће сигурно утицати на принос.

Стручњаци упозоравају да они који нису завршили са сетвом озиме пшенице то што пре учине, јер је потребно испоштовати рок сетве како не би дошло до дужег периода између ницања и бокорења и како би биљке дубље развиле свој коренов систем, што доприноси бољој заштити од зимских дана.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.