Крагујевчани кажу да су биле високе цене основних животних намирница

Влада Србије је на 60 дана „замрзла“ цене кристал шећера, брашна тип 400, сунцокретовог уља, свињског меса и дуготрајног млека на ниво који су ови производи имали 15. новембра, али неће постојати јединствена максимална цена, односно сваки трговински објекат имаће своју „замрзнуту“ цену.

Крагујевчани су информисани о изменама цена и већина оних са којима смо разговарали сматра да су и пре 15 дана цене основних животних намирница биле високе.

У Националној организацији потрошача су изненађени потезом Владе и кажу да забрињава то што држава овај пут није из робних резерви  успоставила контролу намирница којима се мења цена.

Цене основних животних намирница, у односу почетак  2021. године су увећане, а никада нису биле уједначене, односно разлике у трговинама и ланцима маркета су биле изражене током целе године.

Одлука Владе да замрзне ниво цена наредна два месеца за неке грађане је добродошла јер предстоје празници, али већина сматра да то није довољно.

У Националној организацији потрошача нису очекивали овакав потез државе и сматрају да ће утицати на несташице.

Грађани изражавају бојазан,  да пошто „враћање“ цена није у интересу трговаца, може доћи до тога да појефтињење основних животних намирница услови несташицу одређених артикала на рафовима.

Уредба је обавезала и произвођаче који не смеју да испоручују производе у количинама мањим од просечних у последњих 12 месеци.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.