Како да дете изгради јак имунитет?

Правилна исхрана код деце још од раног детињства представља кључни фактор за добро изграђени имуни систем.

Већ од прве године живота, детету у јеловник треба уводити разноврсну храну, како би се касније, током детињства, стекле одређене навике.

Нутриционисти истичу, да се имунитет ствара током целе године и важно је да се поштују основна правила, да оброци буду редовни, узети у право време, што више разноврсне салате и шака орашастих плодова једном у току дана.

Велики проблем половином јесени и почетком зиме, родитељима представља сезонски грип.

Једно од најчешћих питања у том периоду је како да дете изгради јак имунитет?

Нутриционисти истичу да се имунитет код деце изграђује током целе године, а не само у критичном периоду, током јесени и зиме.

Да би се добио прави ефекат, а имунитет изградио без додатних витамина у виду сирупа и таблета, морају се поштовати одређена правила.

Воће и поврће различитих боја и квалитетни протеини који се добијају из меса су основ здравог живота.

Родитељи, у недостатку времена и брзог живота, не стижу да исконтролишу оброке своје деце, па се најчешће прибегава тренутно лакшем решењу, односно брзој храни, која је калоријски веома богата, али не и нутритивно. То је и најчешћи разлог гојазности код малишана.

Пракса је да у сваком вртићу нутрициониста прави јеловник, па су тако деца која иду у вртић у бољој позицији од малишана који остају код куће или су школарци, јер имају редовне избалансиране оброке.

Имунитет се јача и физичком активношћу, боравком у природи и конзумирањем течности.

Друга варијанта су бетаглукани и алге, које у себи имају по 20-30 пута више гвожђа и амино-киселина неопходних за јак имунитет.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *