Како је кренула производња Заставе 128 у Крагујевцу

Навршило се тачно 40 година од почетка серијске производње Заставе 128. Овај породични аутомобил извозио се на европско, тржиште Египта.

Од 1980. до 1990.године произведено је 200 хиљада примерака чувене осмице.

Некадашњи генерални директор фабрике аутомобила Застава – Родољуб Мицић у разговору за Телевизију Крагујевац, оценио је да је својевремено и Фићу, и Југа и популарну „осмицу“ карактерисала чињеница, да су та возила одговарала потребама и стандарду народа.

Мицић каже да јесте политка помогла да се пристигне на америчко тржиште касније, али и да је фабрика пре 40 година била финансијски моћна и самостална.

Домаћа верзија Заставе 128, редизајнирана и представљена 1976.године у потпуности је била идентична италијанској, али у то време са важним новинама.

Када су италијани произвели и продали 4 милиона осмице, увидели су интерес да са својим пословним партнерима из крагујевачке фабрике прошире тржиште,али и производњу.

Некадашњем директору Заставе, сећања на мај 1980. године још увек су свежа, и почетак производње тада новог модела.

За популарну „осмицу“ као и све аутомобиле проузведене у крагујевачкој фабрици постојале су листе чекања купаца, који су неретко и по годину дана чекали на резервисано, уплаћено ново возило.

Рекордна производња за десет година заокружена је 1990. године када је произведен 200 хиљадити примерак Заставе 128.

Уопште, та деценија од 1980. до 1990. године била је најпродуктивнија за фабрику,за стандрад града и његових грађана.
Популарни југо, је први самостални пројекат крагујевачке фабрике.

Сви остали Заставини модели били су лиценциране реплике торинског гиганта.

Тим некадашњих Заставиних руководилаца, инжењера, службеника, очувао је вредну архивску грађу из периода када је Застава развијала Шумадију, Србију, Југославију.

Публикована и документована књига о свим пројектима фабрике аутомобила, која садржи преглед планова, добављача, скица, објављена је пре неколико година.

У њима се огледа кроз фото архиву дух Крагујевца 20 века, али и пословне сарадње са италијанима, којима је својевремено уз присуство дипломата, амбасадора уручено и признање за успешне партнерске односе од Крагујевчана.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *