Како међугенерацијска солидарност помаже у борби против насиља над женама?

Током једне календарске године насиље је доживело 16,7 одсто жена старијих од 65 година у Србији и за многе од њих је то наставак насиља које одавно трпе, показује истраживање ОЕБС-а из 2018. године које је уједно и последње које је урађено.

Градска организација Црвеног крста је, поводом Међународног дана борбе против насиља над старијима, организовала фоксу групе са особама из три генерације – младима, средовечнима и старијима на тему „Здраво старење и међугенерацијска солидарност у борби против насиља над старијима“.

Циљ дебате био је да представници свих генерација разговарају о значају међугенерацијске солидарности, социјалним нормама, прецепцији насиља над старијима и начинима да се оно предупреди кроз удружени напор међу генерацијама.

Са друге стране, указано је и на неопходност препознавања концепта здравог старења.

Љубичаста трака која се данас носи представљ знак солидарности са свим старијим особама које трпе насиље.

Светски дан борбе против насиља над старијима обележава се од 2006. године на иницијативу Међународне мреже за спречавање насиља над старијима, а у Србији се на иницијативу Црвеног крста Србије обележава од 2007. године.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.