Како на прави начин збринути амбалажни отпад и сачувати природу?

Сакупљање амбалажног отпада у пољопривердним домаћинствима и контрола пољопривредних произвођача да ли то правилно спроводе биће један од задатака Пољопривредне стручне и саветодавне службе у наредној години.

Свака служба у свом региону организоваће едукацију за пољопривредник, али постоји и оперативни део рада на терену, за шта ће добити опрему од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Пољопривредне саветодавне стручне службе у Србији ће од наредне године у срадањи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде реализовати пројекат који се односи на правилно управље амбалажним отпадом.

Пракса показује да пољопривредни произвођачи још увек нису довољно заинтересовани да адекватно збрињавају амбалажни отпад од пестицида.

Овај отпад и даље неретко завршава у каналима, земљишту или комуналном отпаду.

У плану је да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде свакој стручној служби обезбеди контејнере, где ће се складиштити тај амбалажни отпад.

Проблем пољопривредницима за сада представља то што немају где да одлажу амбалажни отпад.

Поједини су обележени и зна се како се складиште, неки могу поново да се користе и често иду на рециклажу, а неки се користе као енергент.

Велики проблем представља и одлагање амбалажног отпада који се најчешће спаљује или третира као комунални, а са свега 10 одсто овог отпада се поступа на правилан начин.

Отпад од пестицида једнако је опасан као и медицински. Због тога се пољопривредницима препоручује да амбалажу пре одлагања добро исперу водом.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *