Како очувати ментално здравље?

Због пандемије корона вируса која је утицала на ментално здравље грађана, Светска здравствена организација у наредном периоду бавиће се стратегијом очувања менталног здравља.

У свету се израђују студије које говоре о посттрауматском стању после различитих видова менталних поремећаја, па је неопходно што пре анализирати какво је ментално здравље сваке нације.

Како би се на најбољи начин очувало психичко стање људи, посебно оних који су били суочени са корона вирусом или губитком чланова породице, пријатеља или познаника, требало би одмах кренути са анализом и истраживањем у каквом се менталном стању налазе грађани Србије, а потом применити потребне мере.

Страх од болести, губитак драгих људи, стрепња, стрес,  неизвесност само су неки од психичких поремећаја због којих су се Саветовалишту за ментално здравље јављали Крагујевчани у предходном периоду. 

Због ковида 19 потпуно су поремећени  уобичајени животни токови, па су многи потпуно искоренили старе навике.

Масовна имунизација сигурно води до нормализације живота, тврде стручњаци, али је повратак старим токовима живота такође  једна врста стреса, додају психијатри.

Саветовалиште за ментално здравље које ради у оквиру Дома здравља није престајало са радом током пандемије, а Крагујевчани  готово свих генерација јављали су се због различитих менталних тегоба.

Светска здравствена организација ради студије о процени  менталног здравља и посттрауматским поремећајима који су настали  појавом пандемије корона вируса.

Човечанство се, током историје постојања, суочавало са многим пандемијама које су односиле на стотине хиљада живота.

Због тога би поуку о очувању здравља и излазу из новонастале ситуације требало потражити у ранијим искуствима, сматра Сузана Перовић, психијатар Саветовалишта за ментално здравље.

Постоји низ савета који се односе на очување менталног здравља људи.

Време проведено у кругу породице, боравак у природи, дуге шетње, дружење са  пријатељима, посвећеност бројним активностима  као што су готово све мануелне радње , време проведено уз књигу, гледање филмова, слушање музике у друштву кућних љубимаца   предствљају добар начин за очување менталног здравља.  

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *