Како подићи ниво безбедности новинара

Организација за европску безбедност и сарадњу „Мисија у Србији“ организовала је консултације о размени информација и ефикаснијем поступању надлежних органа у случајевима угрожавања безбедности новинара.

Консултативном састанку присуствовали су представници новинарских удружења, Министарства унутрашњих послова и Апелационог тужилаштва у Крагујевцу.

Циљ оваквих састанака је да се локални новинари упознају са тачкама из полиције и тужилаштва којима се пријављују напади на новинаре, али и да се размене искуства и мишљења о досадашњој примени система контакт тачака који је предвиђен Споразумом о сарадњи и мерама за подизање нивоа безбедности новинара.

Радну групу чине представници новинарских удружења, Министарства унутрашњих послова и Републичког јавног тужилаштва.

У новинарским удружењима наводе да су се новинари у ранијем периоду за угроженост и безбедност на послу, углавном, обраћали новинарским и медијским удружењима, а не надлежним органима, па је, тврде, потребно што пре искоренити ту праксу.

Представљање досадашњег рада Сталне радне групе за безбедност новинара, анализа ризика угрожености новинара на локалном нивоу и препоруке за унапређење система комуникације између такозваних контакт тачака тужилаштва и полиције са новинарима биле су теме стручног скупа.

У случајевима угрожавања безбедности новинара потребно је најхитније реаговати, али је исто тако веома важно вратити „пољуљано“ поверење у државне органе што је било изражено у прошлости.

Стална радна група која се бави питањима угрожености безбедности новинара истиче да сарадња са полицијом и јавним тужилаштвом мора да буде интензивнија и чвршћа, што није била пракса у ранијем периоду, а радује чињеница да су направљени нови помаци и бољитак када је реч о овој области.

Крагујевац је осим Београда и Ниша, једна од изабраних локална самоуправа у којој је одржан састанак, а скуп ће бити организован и у Новом Саду.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *