Може ли синдикално организовање помоћи младима

Сигуран посао је у највећем броју случајева стран појам младима, а сигурност радног места и могућности планирања живота нестале су са променама на тржишту рада.

Иако се питање синдикалног организовања младих препознаје као нужност, постоји низ предуслова који се морају решити, како би им се системски и плански пружила могућност за укључивање у радничку борбу, оцењено је на округлом столу који је одржан у Крагујевцу.

На трибини је било речи и начинима за већу синдикалну организованост младих, али и како синдикатима приближити специфичну проблематику радних права младих.

Млади су једна од најугроженијих група на тржишту рада. Велики проценат младих је или незапослен, или раде преко нестандардних уговора, или „на црно“.

Радна експлоатација младих често је последица и недовољног познавања радних права.

Решавање ових проблема могуће је, како је оцењено на трибини у Крагујевцу, сарадњом синдиката, организација цивилног друштва и медија.

Поред генералне слабе синдикалне организованости младих, међу овом популацијом постоји и највећи степен неповерења у синдикате као институцију која треба да се залаже за заштиту и унапређења радних права, оцењено је на дебати.

Са друге стране, ни законски оквири, ни промењени услови у радним односима не иду у прилог расту синдикалне организованости уопште, а посебно младих, чуло се на округлом столу на коме је било речи о могућностима и перспективима синдикалног организовања младих.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *