Како би из намирница добили све неопходне витамине и минерале, веома је битно да се воће, поврће и месо адекватно складиште на местима која су предвиђена за те намене.
Такође, правилна хигијена купљених производа може продужити њихову свежину и сачувати здравље особе која намирнице конзумира.
Истраживали смо – где треба држати лук и кромпир, које поврће се чува у фрижидеру и како се најбоље скидају пестициди са намирница?
У зависности од врсте воћа или поврћа, мора се водити рачуна о њиховом одлагању и чувању, како се ниво свих вредних састојака због дејства светлости, влаге и топлоте временом не би смањио, а тиме и убрзао процес кварења.
Нутриционисти саветују да се лук и кромпир држе одвојено и на неком тамнијем месту, док је намирнице које садрже више воде у свом саставу неопходно држати у фрижидеру.
Правилна хигијена купљених намирница од великог је значаја како за здравље конзумента тако и за продужену свежину воћа и поврћа.
Уколико купљени производ није органског порекла неопходно је потапањем намирнице у воду или туширањем уклонити непожељне састојке.
Према препорукама струке, треба бити опрезан при куповини лиснатог поврћа, попут першуна, као и током одабира салате, јер се продавци служе раствореним хемијским средствима којим прскају намирнице, како би поврће изгледало свежије.
Намирнице које су у маркетима веома влажне, треба добро опрати пре конзумирања.
Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.