Како правилно чувати намирнице?

Како би из намирница добили све неопходне витамине и минерале, веома је битно да се воће, поврће и месо адекватно складиште на местима која су предвиђена за те намене.

Такође, правилна хигијена купљених производа може продужити њихову свежину и сачувати здравље особе која намирнице конзумира.

Истраживали смо – где треба држати лук и кромпир, које поврће се чува у фрижидеру и како се најбоље скидају пестициди са намирница?

У зависности од врсте воћа или поврћа, мора се водити рачуна о њиховом одлагању и чувању, како се ниво свих вредних састојака због дејства светлости, влаге и топлоте временом не би смањио, а тиме и убрзао процес кварења.

Нутриционисти саветују да се лук и кромпир држе одвојено и на неком тамнијем месту, док је намирнице које садрже више воде у свом саставу неопходно држати у фрижидеру.

Правилна хигијена купљених намирница од великог је значаја како за здравље конзумента тако и за продужену свежину воћа и поврћа.

Уколико купљени производ није органског порекла неопходно је потапањем намирнице у воду или туширањем уклонити непожељне састојке.

Према препорукама струке, треба бити опрезан при куповини лиснатог поврћа, попут першуна, као и током одабира салате, јер се продавци служе раствореним хемијским средствима којим прскају намирнице, како би поврће изгледало свежије.

Намирнице које су у маркетима веома влажне, треба добро опрати пре конзумирања.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *