Како сачувати психу у доба короне?

У Крагујевцу је благо повећан број психијатријских хоспиталних лечења у односу на исти период предходне године.

Како је пандемија коронавируса обухватила цео свет укључујући и Србију, помоћ у Крагујевцу траже људи најразличитије старосне доби од 16 до 90 година јер им је, како наводе психијатри, психичка помоћ потребна у овом периоду.

Пандемија коронавируса на велики број људи психички утиче негативно, па већина сензитивнијих особа тражи помоћ психијатра како би могла да преброди одређену ситуацију.

Предходних месеци стручну помоћ најчешће су тражили пацијенти који су били у кућној изолацији, или оболели од Ковида -19. Но, било је и старих проблема, попут анксиозности.

Пацијенти се највише жале на страх, неизвесност, осећај кривице, пад расположења, несаницу. Психијатри у оваквим ситуацијама делују као подршка кроз давање корисних информација.

Психијатри истичу да је основа менталног здравља изражена кроз уравнотежену исхрану и сан.

Базична брига за јачи имунитет ослоњена је на умереност у активностима, навикама и умањеним очекивањима, најпре од себе, а потом и околине, како би расположење остало стабилно у кризним временима.

Извештава новинар РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *