Због високе цене свеже рибе, поврћа и воћа, домаћинима који славе Светог Николу, ове године биће потребно више новца за славску трпезу.
Иако је до 19. децембра остало још неколико дана, на пијаци у насељу Аеродром, на којој се Крагујевчани снабдевају неопходним намирницама, продаја и потражња су далеко испод просека из ранијих година.
Разлог томе је и чињеница да ће због актуелне епидемиолошке ситуације већина домаћина Светог Николу обележити у кругу породице.
Обележавање крсне славе један је од најсвечанијих тренутака у домовима верника, а Срби, као добри домаћини, за тај дан често потроше и више него што кућни буџет дозвољава.
Од проглашења пандемије корона вируса, број гостију се своди на минимум, а у већини случајева се прославља у кругу породице. То је и један од разлога смањене потражње за славским намирницама на пијаци у насељу Аеродром.
Цене појединих намирница, попут лука, кромпира и шаргарепе, које су биле повољне, сада су знатно више.
Шаргарепа никад скупља – 80 динара за килограм, колико кошта и црни лук, док је за килограм кромпира потребно издвојити 70 динара.
На страни воћа предњаче суве шљиве, које су достигле цену од 600 динара.
У годинама пре короне, ово је био период када су рибарнице примале резервације, како би било добољно рибе за све који празнују Светог Николу.
Поруџбине су сада сведене на минимум, а неретко се купује и на дан славе, само по неколико килограма.
У већини домова за славском трпезом ове године седеће само укућани. Здравље је, кажу наши суграђани, на првом месту.
Свети Никола је најчешћа крсна слава у Србији. Ранијих година важила је изрека да половина православних верника у нашој земљи слави Светог Николу, а друга половина иде у госте.
Међутим, од проглашења пандемије корона вируса, епидемиолози и Српска православна црква апелују на вернике да крсну славу обележе у кругу породице.
Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.