Како се праве вакцине против корона вируса?

Све фармацеутске компаније које производe вакцине против вируса корона, праве их тако да су “носачи” цепива безазлени аденовируси у које је уграђено парче РНК вируса корона који је тренутно у циркулацији (SARS-KoV-2) а који је задужен за стварање антитела, oбјашњавају вирусолози.

По том принципу направљене су кинеска, руска, Фајзерова вакцина.

Тако направљена вакцина не изискује дуготрајна испитивања, даје краткотрајан имунитет, али је и то довољно да се заустави епидемија и пандемија.

Потпуно спречавање контаката или вакцинација су једина два решења за епидемију вируса корона, кажу стручњаци.

Међутим, грађани су подељени по питању имунизације, а на вакцинацију су спремни углавном старији.

Они кажу да ће се вакцинисати, јер припадају ризичној групи, али, напомињу да им је важно да та вакцина буде проверена и безбедна.

Са друге стране, млади су веома неповерљиви по питању вакцине против короне, мада има оних који би се вакцинисали, али само ако се “поуздано кроз неколико година докаже” да је та вакцина безбедна.

Већина стручњака препоручује вакцинацију општој популацији, али и напомиње да грађани морају да буду свесни да ће та заштита можда бити краткотрајна, али довољна за почетак да се спречи даљи нагли пораст новооболелих.

Позитивна страна ковид пандемије је то што је планула вакцина за сезонски грип.

У Србији су одобрене и тренутно се дају три вакцине за грип – две четворовалентне и једна тровалентна, Торлакова.

Иначе, Институт Торлак, после 15 година, поново производи вакцину против сезонског грипа.

Припремила новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *