Како смањити ризик од елементарних и других непогода

Систем смањења ризика од елементарних и других непогода и управљања ванредним ситуацијама је од посебног интереса за Републику Србију и представља део система националне безбедности.

Тим поводом у Крагујевцу је данас одржана прва од четири планиране јавне расправе о предлогу нацрта Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању у ванредним ситуацијама.

Предлагач закона је Министарство унутрашњих послова Републике Србије, а јавној расправи присуствовали су сви субјекти који учествују у систему управљања ванредним ситуацијама.

У скупштинској сали окупили су се представници градова и општина Шумадијско – Поморавског округа, као и представници Смедерева, Пријепоља, Новог Пазара, Пожеге, Чачка, Крушевца, Јагодине и Пожаревца.

Нацртом закона у први план стављене су активности које треба да допринесу бољој превенцији.

Нема катастрофе коју Србија није доживела, од поплава , елементарних снежних непогода, до пожара и експлозија.

Зато је и улога медија врло важна у таквим ситуацијама.

Јавне расправе о нацрту Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању у ванредним ситуацијама биће одржане још у Нишу, Новом Саду и Београду.

Свеобухватан закон је врло важан, како би се обезбедило ефикасно реаговање у случају непогода, и како се не би догодило да људи не знају шта раде када се нешто догоди.

Извештава новинарка РТК Горица Стаменовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *