Како унапредити квалитет живота ОСИ у Крагујевцу?

Особе са инвалидитетом представљају једну од најдискриминисанијих категорија у друштву и суочавају се са бројним баријерама које отежавају њихово свакодневно функционисање, показују резултати истраживања о положају и потребама особа са инвалидитетом и њихових породица у Крагујевцу.

Истраживање је спроведено у оквиру пројекта који реализује Центар за самостални живот особа са инвалидитетом у сарадњи са партнерима, а резултати би доносиоцима одлука требало да буду смерница за креирање системског оквира за превазилажење наведених проблема.

Истраживањем које је спроведено у периоду од марта до маја ове године на територији града Крагујевца било је обухваћено 118 особа са инвалидитетом различитих узраста и категорија инвалидности и 90 чланова њихових породица.

Циљ истраживања је сагледавање положаја и потреба припадника ове друштвене категорије, а резултати ће бити основа за израду будућих стратешких и акционих планова на нивоу локалне заједнице.

Реч је о првом свеобухватном истраживању положаја и потреба особа са инвалидитетому Крагујевцу, захваљујући којем се дошло до емпиријских података неопходних за формирање системског оквира.

Истраживање је спроведено у оквиру пројекта који који реализује Центар за самостални живот особа са инвалидитетом у сарадњи са Центром за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“ и Центром за породични смештај и усвојење.

Пројекат се спроводи у оквиру програма ЕУ про плус уз финансијску подршку Европке уније

Извештава нoвинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *