Каква је исхрана деце у вртићима?

О редовној и правилној исхрани 1500 малишана у Предшколској установи „Нада Наумовић“ брине велики број људи, од кувара и нутрициониста до достављача и сервирки.

Сваког дана деци се сервира најмање три оброка који задовољавају високе стандарде које ова установа испуњава.

Породица има најзначајнију улогу у развоју сваког детета, али осим складних породичних односа и лепог васпитања који утичу на развој дечијег карактера такође је битно створити здраве навике што се исхране тиче.

Оног дана када дете први пут седне у неку другу трпезарију наступају запослени у вртићима и предшколским установама, који преузимају одговорност за оне који су нам најбитнији.

Када дете осети припадност некој другој породици, обично оно што у кућним условима никада не би појело, у друштву постаје најслађа и најлепша храна.

Ручавање у друштву није само обичан ручак, већ прилика да се деца у неком другом амбијенту уз неку интересантну храну, другачијих боја и облика, друже, смеју, причају и мењају своју шаргарепу за нечији лепши кромпир.

Родитељи често са зебњом остављају дете у обданишту јер су малишани код куће пробирљиви што се исхране тиче али су заправо оброци у вртићу прилика да дете у друштву прихвати разне врсте хране.

Део екипе овог одговорног посла чине васпитачице које су ту за свако објашњење зашто би нешто требало јести али и да обришу понеку флеку, да мама и тата погледом на блузу не виде баш све што се тог дана ручало.

Предшколска установа Нада Наумовић има свог нутриционисту, који брине да јеловник буде разноврстан и да деца кроз исхрану унесу довољно витамина и калорија неопходних за правилан развој организма, а кувари су ти који од хране праве разноразне облике и труде се да оброци буду што укуснији јер мали кулинарски жири уме да буде строжији од било ког критичара.

Чињеница је да исхрана у првим годинама живота сваког детета највише утиче на правилан развој и здравље тако да свако дете заслужује квалитетну и здраву исхрану.

Предшколска установа свакако води рачуна и пружа нашој деци најквалитетније намирнице уз стручни надзор запослених а на родитељима је да са таквим навикама наставе и код куће.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *