Какву поруку шаљу вандали скрнављењем јавних објеката и површина?

У последње врeме, у Крагујевцу у неколико наврата затицали смо трагове вандализма.

Пре неколико месеци била је уништена нова клупа у Великом парку, затим је недавно оштећена ограда у Креативном парку, да би пре неколико дана на мети непознатих почиониоца био и Споменик стрељаним Србима и Јеврејима у Багремару.

Локална заједница је осудила овај чин.

Град Крагујевац, је одмах после ових догађаја и реаговао.

Замењена је клупу у парку, ограда Креативног парка, а очишћено је и спомен-обележје у Багремару.

Грађани осуђују уништавање јавног простора, представници локалне власти такође, а социолози сматрају да пошто апели деценијама не дају резултате, санкцијама треба створити осећај одговорности код млађе популације која оваквим гестовима шаље посебну поруку.

Трагове вандализма, ноћног провода младих и обести, Крагујевчани су први пут затицали још пре више од две деценије, када су прве страдале бисте у Великом парку.

У међувремену, графитима су исписане многе јавне установе, а последњи у низу осванули су у Креативном парку и на Споменику стрељаним Србима и Јеврејима. Грађани негодују.

Представници града Крагујевца осуђују ове поступке.

Социолози  наводе да је сваки чин испољене агресије на овај начин, заправо остављена порука фрустрације.

Она међу младима последњих деценија не престаје.

Ни раније апели, ни осуда целокупне друштвене заједнице нису нарочито помогли, али начини да се све то заустави итекако постоје.

Трагове вандализма град отклања, али и за тај поступак се користи новац из буџета и поправке плаћају сви грађани, укључујући и породице вандала, кажу Крагујевчани који негодују, не само због ружења јавних објеката и површина, већ на крају и због тога што оставља утисак о грађанима да се не поштује никаква естетика.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *