Крагујевачки Основни суд очекује 14 нових судија

Скупштина Србије почела је редовно пролећно заседање.

Народни посланици расправљају о две тачке дневног реда: пројектном зајаму инфраструктура у култури и другој изузетно значајној – предлогу о избору нових судија, који се бирају први пут на период од три године.

То значи да се на дневном реду налази и избор 14 судија Основног суда у Крагујевцу, које је на седници почетком фебруара предложио Високи савет судства.

Процедура за избор нових судија подразумева расписивање огласа, полагање испита, интервју, а за кандидате који буду изабрани и полагање заклетве пред преседником Народне скупштине.

Потом  новоизабране судије, конкретно и у Крагујевцу, учествују у свечаној седници свих судија Основног суда, када новоизабране судије ступају на фукцију.

То је најважнији тренутак у животу и каријерама правника који су положили правосудни испит и определили се да раде један од најугледнијих и најважнијих послова.

Улазак 14 нових судија у суднице Основног суда у Крагујевцу од великог је значаја, јер је првостепена правосудна инстанца веома оптерећена бројем предмета.

После укидања прошлогодишњег ванредног стања у свим грађанско-правним, ванпарничним и кривичним споровима за које је надлежан Основни суд, дошло је до повећаног обима посла.

Највећи промет странака и највећи број нових предмета, и у години пандемије корона вируса поднео је Основни суд.

У измењеним околностима по цело друштво, свако појачање је више него добродошло.     

Високи савет судства се у својим предлозима за нове судије, о којима коначну реч даје Народна скупштина, водио Законом о судијама и Правилником о програму и начину полагања испита на коме се оцењује стручност и оспособљеност кандидата за судију који се први пут бира.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *