Кампањом до смањења броја саобраћајних незгода

Почела је кампања „Вози одморан“, намењена транзитним и домаћим путницима који путују унутар Србије у сезони годишњих одмора, с циљем смањења броја саобраћајних незгода које настају услед умора.

Кампања ће се кроз бројне активности спроводити до средине септембра у организацији Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова, Агенције за безбедност саобраћаја, Јавног предузећа „Путеви Србије“, Ауто-мото савеза Србије, Туристичке организације Србије и партнера.

Умор је препознат као значајан фактор у настанку саобраћајних незгода, при чему, у току сезоне, више од 150.000 људи дневно пређе границу.

Подаци кажу да готово две особе дневно погину у току летње сезоне, а постоји пораст оних који возе под дејством психоактивних супстанци и дроге.

Прошле године направљен је помак, јер је током летње сезоне било 50 одсто погинулих мање у односу на претходне године.

Од почетка године до данас, 207 особа у Србији изгубило живот у саобраћајној несрећи. Млади, возачи мотоцикла и деца су најугроженији, али умор је главни утицај.

Сва измењива сигнализација на путевима обавештава возаче о кампањи, а слоган кампање присутан је на свим аутопутевима Србије.

Највећи број ванредних околности деси се у тунелима, а чак 3.370 било их је само у прошлој години.

Грађани, преко Аутомото савеза Србије, могу 24 сата, седам дана у недељи, да се информишу о стању на путевима, као и о задржавању на граничним прелазима.

Возачи треба да праве паузу на свака два сата, у трајању од најмање 15 минута, температурне разлике када је у питању клима уређај не треба да буду велике, а грађани морају да провере и техничку исправност возила пре самог пута.

Сваког викенда, до 10. септембра, кампери и промотери биће на најоптерећенијим коридорима и правцима. Они ће се заустављати на одмориштима и бензинским станицама где ће разговарати са грађанима.

Припремила новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *