Касни сетва пшенице

Оптималан рок за сетву пшенице био је крајем октобра, а до сада је у Шумадији посејано свега 5 одсто под овом културом.

Пољопривредни стручњаци наводе да су ратари у великом проблему због сетве која није обављена због неповољних агрометеоролошких услова.

Иако пољопривредници жељно чекају пљускове који ће им омогућити закаснелу сетву ратарских култура, синоптичари их ипак неће обрадовати јер кише у најави нема ни наредних десет дана.

Они који имају тешку механизацију некако ће се изборити са сувом земљом у њивама, а ратари који сеју мање површине које обрађују плуговима касниће са сетвом пшенице, што ће се одразити на принос.

У Шумадији се у просеку сваке године пшеница, јечам и тритикале посеју на површини од око 30 хиљада хектара.

Пшеница доминира, а у просеку се на шумадијским њивама ова ратарска култура засеје на површини од око 20 хиљада хектара.

Обилнијих падавина није било више од деведесет дана што је онемогућило пољопривреднике да приону на посао и обаве сетву.

У Шумадији је до сада засејано свега 5 одсто расположивих површина.

Пшеница се сеје на парцелама на којима је био засејан сунцокрет, соја или кулуруз.

Те културе су одавно уклоњене са њива, али је сада потребно то земљиште припремити за сетву ратарских култура, што је у овом периоду врло тешко због неповољних агрометеоролошких услова.

Они пољопривредници који имају тешку механизацију требало би да три пута преору земљу на њивама, како би дошли до дубљег влажног слоја, који би био погодан да прими семе хлебног зрна.

Стручњаци саветују да се земља добро припреми за сетву, како у лето наредне године, када дође време за жетву, не би било умањеног приноса.

У ово доба године ратарске културе би требало да буду засејане, а толеранција коју дају стручњаци за обављање овог посла је још десетак дана.

Које семе ће пољопривредници одабрати за предстојећу сетву зависи од искуства које имају са њиховом употребом.

Пољопривредни стручњаци упозоравају да би сваки ратар посебну пажњу требало да поклони избору семена, јер је пролећни период био кишан, род пшенице је био умањен, па је дошло до клијања хлебног зрна.

Због тога би требало да избегавају коришћење своје пшенице за нову сетву.

Најсигурније је одабрати проверен сортимент семена свих ратарских култура који се може набавити у свакој пољопривредној апотеци.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *