Кавасакијев синдром регистрован код два дечака у Србији

Кавасакијев синдром добило је двоје деце у Србији која су се успешно опоравила од коронавиурса, показали су тестови, а јутрос је потврђено на РТС.

Једно од двоје деце је отпуштено на кућно лечење, а друго је хоспитализовано на Институту за мајку и дете.

О Кавасаки синдрому последњих дана много је речи у јавности, нарочито после случајева у Америци и Европи, али још увек нема чврстих доказа да је коронавирус изазвао Кавасакијеву болест, мада таква могућност постоји.

Лекари кажу да нема разлога за бојазан, и да када се препозна на време ова болест се ефикасно и трајно лечи, а деца настављају квалитетан живот без бојазни да се Кавасаки синдром враћа.

Из Светске здравствене организације стижу најаве да ће се проучавати могућа веза између коронавируса и Кавасакијевог синдрома који погађа децу.

До сада није било чврстих научних доказа да је коронавирус окидач за Кавасакијеву болест која је позната медицини још од 1960. године.

Када се препозна на време, на основу симптома, ова болест се лечи ефикасно, а препорука родитељима је да обрате пажњу да деца немају неки од почетних симптома.

Уколико је могуће, каже докторка Марушић требало би децу поштедети боравка у великим гужвама.

Изузетно су малобројни случајеви да се Кавасакијева болест поново јави.

Када се једном излечи, то је трајно излечељње, сложни су лекари који су се у пракси срели са овим случајевима.

Докторка Данијела Марушић наглашава да је ових случајева било спорадично у Крагујевцу и раније, и пре коронавиурса.

Родитељи деце до тинејџерског узраста треба само да обрате пажњу на појаву високе температуре код детета и евентуалне промене на кожи и служокожи и да се одмах јаве лекару.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *