Кисић: Ситуација стабилна, али морамо побољшати вакцинацију

Епидемиолошка ситуација у Србији је последњих недеља стабилна, али се обухват вакцинације мора повећати, ако желимо спремни да сачекамо јесен, поручила је данас чланица Кризног штаба, министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

“Ситуација са корона вирусом је последњих недеља стабилна, али видимо да се у већини земаља бележи погоршање епидемиолошке ситуације, која је делом везана за појаву новог соја, али је пре свега разлог за то недовољни обухват вакцинације”, рекла је Кисић Тепавчевић после седнице Кризног штаба.

Она је пренела да је и највећи део данашњег састанка био посвећен томе како да се утиче на све да се повећа обухват вакцинације, јер цепива штите од ширења болести, али и од смртних исхода.

“То није само индивидуална, већ и колективна одговорност, јер вакцинацијом штитимо и оне које највише волимо”, поручила је Кисић Тепавчевић.

Она је истакла и да се последњих дана бележи благи пораст оболелих.

“Сезона је годишњих одмора, али вирус није на одмору и то нам потврђује број инфицираних, али и то што сваки дан неко од наших суграјана изгуби живот”, напоменула је Кисић Тепавчевић.

Навела је и да међу хоспитализованим пацијентима више од 99 одсто није вакцинисано, док међу преминулима од инфекције ковида није било особа које су комплетно вакцинисане.

“То је снажан показатељ колико је важна вакцинација”, апеловала је Кисић Тепавчевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *