Кључеви за крагујевачке младе научнике

У Крагујевцу су младим научницима уручени кључеви 84, од укупно 210 станова, чију је изградњу, са седам милиона евра финансирала Владе Републике Србије из кредита Европске банке.

Свечаној додели кључева пристсутвовала је председница Владе Ана Брнабић, која је том приликом рекла да је то само почетак подршке државе младим научницима и израживачима да остану у земљи.

Она је нагласила да је Влада основала Фонд за науку са буџетом од 500 милиона динара и да се први конкурси за пројекте очекују у јуну, уз напомену да ће 2020. године буџет новооснованог Фонда бити десет пута већи – чак пет милијарди динара.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић је подсетио, да Крагујевац има значајну индустријску традицију и да је приоритет локалне самоуправе привредни развој, за шта је неопходна подршка младих и образованих људи.

Николић је нагласио, да се у Крагујевцу реализују значајни државни пројекти, међу којима је и изгардња ДАТА центра.

Ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић је на свечаности рекао да ће та високошколска установа у овој години основати Институт за научно-истраживачки разовј у коме ће 150 младих истраживача наћи посао.

Станови су квадратуре 35, 50 и 70 квадрата.

Млади истраживачи ће закупнине плаћати у првих пет година по цени од 1,72 евра по квадратном метру, након чега имају могућнпст откупа на 40 година.

То је први пут да научници са свих 12 крагујевачких факултета имају прилику да, по повољним условима, реше стамбено питање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *