Кнежев арсенал у Крагујевцу добија нови изглед и намену

Кнежев арсенал у Крагујевцу представља јединствен комплекс индустријског наслеђа скраја 19. и почетка 20. века у Европи.

Локална самоуправа настоји да потпуно уреди Кнежев арсенал и ову локацију претвори у привредни, културно- историјски али и туристички центар града.

Градско веће формирало је Радну групу која ће се у наредном периоду искључиво бавити Војнотехничким заводом.

Најпре би требало решити правно имовинске односе а новац за обнову Кнежевог арсенала био би обезбеђен из фондова Европске уније и инвеститора, наводи помоћник градоначелника Борис Ковачевић.

У предходном периоду организовано је више активности које се односе на уређење Војнотехничког завода, наводи помоћник градоначелника Борис Ковачевић.

Он је истакао да је то огроман посао и да се паралелно радило на решавању бројних питања око Кнежевог арсенала.

Правно имовински односи су веома компликовани каже Ковачевић и наглашава да се интензивно ради на њиховом решавању.

Стручни тимови урбаниста и архитеката, студенти и професори ФИЛУМ-а, организовали су расправе о овом индустријском комплексу и говорили о томе како би Кнежев арсенал требало да изгледа.

До краја лета грађани могу да очекују прве конкретне информације које се односе на реконструкцију индустријског комплекса Кнежевог арсенала.

Локална самоуправа тражи добра европска искуства на уређењу центара који су урбано ревитализовани.

Идеја је пуно а будући Кнежев арсенал мора да буде економски прихватљив, али и уређен по еколошким, туристичким, привредним и угоститељским стандардима.

Кнежев арсенал подизале су две династије Обреновић и Карађорђевић.

Амбијентална целина састоји се од фабричких зграда и радионица.

Машинска радионица која заузима простор од око 6 хиљада квадрата, објекат је стар више од сто година.

Први топови у овом индустријском комплексу у Тополивници Војнотехничког завода изливени су 1853. године када је означен почетак развоја српке индустрије а када је у Србији засијала прва сијалица.

Иначе, индустријска ахитектура Кнежевог арсенала преузета је из Немачке и Француске а карактерише је црвена опека , високи димњаци, дрвени доксати и степеништа који чине јединствену амбијенталну целину.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *