Сарадња ФМН Крагујевац и СБ „Мљечаница“

Декан ФМН Проф. др Владимир Јаковљевић и директор СБ за физикалну медицину и рехабилитацију „Мљечаница“ из Козарске Дубице у Републици Српској потписали су споразум о сарадњи у области наставе и научно истраживачког рада.

Споразум је потписан у оквиру церемоније полагања камена темељца за нови здравствено туристички комплекс ове установе који ће имати 11 нових објеката у вредности 17 милиона евра а који се финансира средствима из буџета Републике Српске.

Камен темељац за нови комплекс положио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик у присуству председнице Републике Српске Жељке Цвијановић, председника Владе РС Радована Вишковића и министра здравља Алена Шеранића.

Према речима директора СБ „Мљечаница“ Дарка Бањца изградња новог комплекса ићи ће у две фазе – у првој је планирана изградња објекта полуинтензивне неге, новог најсавременијег дијагностичког блока, и савремене лабораторије, док ће у другој фази бити изграђени најсавременији хотел са олимпијским и затвореним базеном, спа центром, спортским теренима, трим стазама и вештачким језером.

У оквиру прве фазе, која подразумева изградњу здравственог дела, биће изграђен и најсавременији хидроблок који ће имати једну осмомесну и две једномесне хипербаричне коморе.

Лекари СБ „Мљечаница“ који ће ради у овом делу болнице почели су субспецијализацију из баромедицине на ФМН у Крагујевцу што је била и иницијална каписала за потписивање споразума и почетак сарадње наше две установе.

Декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић истако је да Факултет има интензивну како домаћу тако и међународну сарадњу и даје отворени за све нове пријатење и сараднике и из земље али и читавог региона.

Јаковљевић додаје да је идеја о сарадњи потекла од СБ „Мљечаница“ јер смо ми једини у Србији који у овом тренутуку имамо супспецијализацију из области баромедицине односно хипербаричне оксигенације.

Након потписивања Споразума декан Јаковљевић је свечано уручио индексе лекарима СБ Мљечаница који су уписали субспецијализацију из баромедицине на ФМН – др Милету Чеку и др Слободанки Јагодић.

Субспецијализација из баромедицине на ФМН уведена је прошле године и бележи све веће интересовање лекара специјалиста који могу да је упишу пре свега физијатара и специјалиста интерне медицине.

Само у последењм уписном року уписано је чак 5 нових субспецијализаната.

Припремила новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *