Књажевско-српски театар обележава 188 година од оснивања

На Сретење, 15. фебруара, Књажевско-српски театар обележава 188 година од оснивања.
Дан Театра биће обележендоделом награда – Статуете „Јоаким Вујић“, Прстена са ликом Јоакима Вујића и годишњих награда, као и изложбом радова студената ФИЛУМ-a ПОЗОРИШТЕ ОВДЕ и извођењем представе Успомене на „Црвену заставу“.

Добитник Статуете „Јоаким Вујић“ која се додељује за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији у 2023. годиније Радомир Путник, српски писац, драматург, театролог, позоришни критичар и професор.

Одлуку о додели једног од најзначајнијих признања у области позоришне уметности у нашој земљи донео је жири у саставу: Младен Кнежевић, директор Књажевско-српског театра, Милош Латиновић, директор Битеф-а, Јелена Кајго, драматург, и глумци Књажевско-српског театра Ана Коланђели и Саша Пилиповић.

Жири у свом образложењу истичеда је Радомир Путник својим знањем, посвећеним радом и љубављу према театру допринео да се значајни део српске позоришне баштине публикује и сачува.

Путник је, између осталог, био и уредник уметничког програма Телевизије Београд, директор драме Народног позоришта у Београду, позоришни критичар листа Политика, главни уредник часописа Сцена и Театрон.

Својим свеукупним професионалним радом дао је изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији и заслужено се сврстао у породицу Јоакимових потомака – добитника Статуете „Јоаким Вујић“.

Прстен са ликом Јоакима Вујића за изузетан допринос развоју Књажевско-српског театра и афирмацији његовог угледа у земљи и иностранству додељује се Милићу Јовановићу, глумцу који је посвећено играо у крагујевачком театру више од 40 година и остварио преко 70 позоришних улога, режирао представе, глумио у телевизијским серијама, на филму.

За изузетну посвећеност послу и постигнуте уметничке резултате у протеклој календарској години годишње награде Књажевско-српског театра додељују се глумцима Марини Стојановић, Миодрагу Пејковићу и Ани Коланђели.

Годишња награда Театра за изузетну посвећеност послу и постигнуте резултате у протеклој години додељује се и Данијели Стевић, организаторки програма.

Награде Театра биће свечано уручене 15. фебруара. Исте вечери у 19.30 часова биће отворена изложба радова студената ФИЛУМ-a ПОЗОР ИШТЕ ОВДЕ, Одсек за примењену и ликовну уметност студијског програма Графички дизајн иуметност књиге, а у 20.00 часова изведена представа Успомене на „Црвену заставу“ по тексту Милована Мрачевића, у режији Александра Лукача.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *