Ко има право на бесплатне киловат сате?

Уредбом, која је ступила на снагу 2016. године о енергетски заштићеном купцу, право на бесплатне киловат сате могу да затраже корисници новчане социјалне помоћи, дечијег додатка и домаћинства са болесним чланом чије би здравље било угрожено искључењем струје или гаса.

На подручју Крагујевца током 2017.године право на бесплатне киловат сате, имало је 2.252 грађана док је у 2018. години то право искористило 2.122 Крагујевчана.

По уредби о енергетски заштићеном купцу, право на 120 киловата бесплатне електричне енергије или 35 кубних метара гаса има једночлано домаћинство са приходом до 14.414 динара.

Двочлане и трочлане породице могу добити бесплатно 160 киловата струје или 45 кубних метара гаса ако имају примања до 20.986 динара.

Четворочлано и петочлано домаћинство може да рачуна на 200 киловата струје или 60 кубних метара гаса уколико има приходе мање од 27.555 динара, док ће домаћинство са шест или више чланова добити 250 киловата струје или 75 кубних метара гаса бесплатно ако су месечна примања до 34.652 динара.

Захтев за стицање статуса за бесплатне киловат сате подноси се у градској управи, надлежној служби за послове социјалне заштите.

Грађани који подносе захтев морају да приложе личне податке о свим члановима породице, висини прихода, стамбеном простору, као и да назначе да ли се статус угроженог купца односи на струју или гас.

Предуслов да социјално угрожени грађани добију бесплатне киловате струје и кубике гаса је да су сви ранији рачуни уредно плаћени односно да немају било каква дуговања.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *