Који су недостаци Закона о професионалној рехабилитацији?

Циклус емисија Једанаки – како се у нашем друштву спроводи Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетром и слабо запошљивих лица, који реализује Телевизија Крагујевац, суфинанира Министарство културе и информисања, а који је покренуо Синдикат новинара Србије, улази у завршницу.

У сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања реализована је седма емисија која је на нашем програму у недељу од 20 часова.

Новинарско истраживање како се у нашем друштву спроводи Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом трајало је неколкико месеци.

У шест емисија циклуса „Једанки“ којe је урадила Телевизија Крагујевац говорило је више од педесет саговорника.

Закон о професионалној рехабилитацији који је на снази од 2009. године има мањкавости и недостатке, сматрају учесници серијала.

У надлежном министарсву кажу да у сарадњи са Међународном организацијом рада анализирају закон који је на снази, а на основу резултата спроведених истраживања, утврдиће има ли могућности за доношење новог или измену и допуну важећег закона.

У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања тврде да је пре доношења закона 2009. годишње до посла долазило око 300 особа са инвалидитетом, а да се тај број знатно увећао од како је закон ступио на снагу. Додају да је дошло до континуираног повећања запошљавања ове категорије.

Консултације и састанци са представницима удружења особа са инвалидитетом биће организовани у наредном периоду, како би се дошло до најбољег решења за особе са инвалидитетом, наводе у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У наредној години планирано је доношење новог Закона о социјалном предузетништву.

Радни центри имају важну улогу у установама социјалне заштите, када је реч о запошљавању особа са инвалидитетом, кажу у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Иначе, у овој години, из државног буџета издвојено је укупно 3,2 милијарде динара за мере и подстицаје запошљавању незапослених, међу којима су и особе са инвалидитетом.

Из државног буџета је за професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом издвојено 550 милина динара, подсећају у надлежном министарству.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *