Колико кошта опремање ђака за нову школску годину?

Најосновнији трошак за опремање једног ђака за нову школску годину стиже до 300 евра по детету.

Куповини уџбеника и прибора за основце треба додати издатак за ранчеве, гардеробу, патике, а последња неизбежна куповина је по две заштитне маске дневно које ученицима обезбеђују родитељи.

Цене комплета уџбеника крећу се у зависности од разреда за који се купују књиге.

Уџбеници за ниже разреде коштају око 9 хиљада динара по комплету, од 15 до 18 хиљада за више разреде, док је за средњошколца, односно његове уџбенике, неопходно издвојити око 20 хиљада динара, без прибора и додатне опреме, као и гардеробе.

Прошлонедељна вест да од 1. септембра креће школска година одразила се и на веће интересовање које родитељи исказују одласком у неизбежну набавку.

До прошле године, крајем августа, кажу продавци, књижара би се брзо напунила.

По књиге, свеске, бојице или ранац долазила је цела породица, па бака и дека, тетка и главни јунак – ђак првак. Овог августа кажу атмосфера није иста.

Уџбеници од првог до седмог разреда су кодирани. То значи да је искључена куповина половног, јер уколико је код искоришћен, дете не може приступити дигиталном делу уџбеника што, у ситуацији када је пандемија коронавируса прекинула похађање наставе прошле школске године, није нимало препоручљиво.

Већина ученика уџбенике је преко школа набавила још у току године, али за родитеље који се на овај начин припремају, књижаре су спремне.

Сви уџбеници за основце који се користе на подручју Шумадије су пристигли, док се за средњошколце очекују непосредно пре 1. септембра.

Једина књига која се још увек није појавила у штампи је уџбеник за први разред основне школе за предмет – дигитални свет.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *