Колико сунчеви зраци изазивају оштећења на кожи?

У летњем периоду кожа је изложена сунчевом зрачењу, које може да буде веома опасно и штетно.

Сезона годишњих одмора је почела а доста људи тек планира одлазак на море, или планину.

Зато никако не треба заборавити да је веома важно да се приликом излагања сунчевим зрацима кожа штити кремама и лосионима.

Управо то инфрацрвено зрачење представља значајан фактор спољне средине и има велики утицај на кожу.

Дерматолози поручују да постоје различите врсте зрачења, а штетни и опасни су инфрацрвени А зраци који доводе до многобројних и дуготрајних оштећења коже.

Штетно инфрацрвено зрачење продире најдубље у кожу и изазива бројна оштећења, због чега се директно повећава ризик од појаве рака коже.

Да би се заштитили од нежељених дејстава, дерматолози кажу да је потребно понављати премазивање заштитним средством након купања, а посебно обратити пажњу да одабрана крема за сунчање штити и од инфрацрвеног зрачења.

Упозоравају да не треба продужатави сунчање због већег фактора заштите, али да треба избегавати излагање сунчевим зрацима у периоду од 10 до 16 сати.

Заштита од сунца потребна је и приликом боравка у хладовини.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *