Комеморације палим ослободиоцима црвеноармејцима

Крај спомен плоче 28-оро палих војника Црвене армије на Варошком гробљу, венце су положиле делегације града Крагујевца, СУБНОР-а, Друштва руско-српског пријатељства „Ћирило и Методије“ и политичких организација.

Погинулим ослободиоцима црвеноармејцима пошта је одата и крај спомен-обележја на Палилулском гробљу, а венци су положени и на Споменик војницима Црвене армије у Опорници.

Пре 76 година јединице Другог украјинског форнта Црвене армије и припадници Народноослободилачке војске Југославије, у ноћи између 20. и 21. октобра 1944. године извршили су напад и отпочели коначну операцију за ослобођење Крагујевца.

Тог 21. октобра, Крагујевац је био ослобођен, а Немачка поражена захваљујући заједничким жртвама Југославије и бораца Црвене армије.
Целокупног догађаја јасно се и данас сећа 94-годишњи Властимир Божиновић из села Лужнице. Тада је имао 17 година и био је ученик трећег разреда Мушке гимназије.

Пошту палим ослободиоцима црвеноармејцима крај спомен-обележја у Опорници одали су и представници Друштва руско-српског пријатељства „Ћирило и Методије“. Венци су положени и крај спомен-обележја на Варошком гробљу.

За 26-оро хероја Црвене армије на Палилулском гробљу, амбасада Азербејџана и СУБНОР Крагујевац прошле године су поставили ново спомен-обележје.

Према историјским подацима, више од 270 војника Црвене армије изгубило је живот током ослобођења Крагујевца. Сахрањени су на Палилулском и Варошком гробљу и у Опорници.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *