Комотна гардероба и наочаре једина заштита од ув зрачења

Због таласа екстремних температура који је захватио целу северну хемисферу планете, највећа преокупација људи је како обавити неодложне дневне обавезе и обезбедити адекватну заштиту од сунца и ув зрачења.

У Крагујевцу је претходних дана забележено колабирање грађана на јавним местима, којима лекари неуморно и овог лета саветују комотну, лагану гардеробу и квалитетне наочаре за сунце, а најважнија препорука је да се обавезно носи флашица воде која једина хидрира тело на тропским температурама.

Без обзира на високе дневне температуре, за већину грађана свих генерација, у свим градовима свакодневни проблем овог лета постао је – како обавити дневне, неодложне радне обавезе и адекватно се обући.

Порука лекара је јасна.

Лекари наглашавају да уколико и поред поштованих савета у неком реду или уопште на јавном месту грађани осете да ће колабирати, да се у том случају склоне у неки хлад, хидрирају обавезно водом.

Симптоми сунчанице надолазе после дужег боравка на отвореном.

Кретање када је сунце у зениту доноси још једну нелагоду по здравље а то је ув зрачење.

Офталмолози кажу да је преко потребно заштити очи, јер у супротном могу да наступе оштећења вида.

Обезбедити наочаре са добром ув заштитом једнако је потребно као и куповина адекватне гардеробе.

Наочаре за сунце одавно су превазишле естетски детаљ, односно данас су неопходне.

Последње седмице широм света забележене су рекордне температуре са високим фактором ув зрачења.

Из свих крајева света препоручују се одевни предмети беле боје који одбијају светлост, и наочаре за сунце са стаклом у зеленој, браон или плавој боји која је најпријатнија оку.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.