Компаније у Шумадији од 7. априла више од две и по хиљаде радника вратиле на посао

Компаније у Шумадији вратиле су на посао од 7. априла 2560 радника.

Предузећа полако покрећу производњу и већ добијају прве поруџбине из Европске уније, рекао је директор Регионалне привредне коморе за Шумадијски и Поморавски управни округ Предраг Лучић.

Епидемиолози Центра за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље Крагујевац дали су препоруке, како би се ризик да радници дођу у контакт са новим корона вирусом на радним местима свео на минимум.

Сва велика производна предузећа на територији Шумадијског управног округа делимично или у потпуности огранизују производњу, осим компаније Фијат Крајслер Аутомобили Србија, где је наставак производње и даље неизвестан.

Да је крагујевачка привреда подигнута на ноге говори и податак  да и у време ванредног стања млекаре ”Куч”и ”Мегле”, компанија ”Униор” и фабрика намештаја ”Форма идеале” нису ни прекидали производњу.

Од 7. априла компаније у Шумадији су, након паузе, вратиле на посао 2560 радника, покреће се производња и већ стижу поруџбине из Европске уније.

Регионална привредна комора Шумадијског и Поморавског управног округа у сарадњи са Центром за контролу и превенцију болести крагујевачког Института за јавно здравље, у циљу подршке привреди током трајања ванредног стања, организовала је обилазак великих производних компанија у Шумадији, које су планирале да након паузе поново покрену производњу или повећају обим производње.

Том приликом, привредницима су дати стручни савети, а препоруке су се, између осталог, односиле и на организовање рада у сменама, како би што мањи број запослених истовремено рад обављали у једном простору.

Према подацима Регионалне коморе, у прва два месеца ове године, привреда Шумадије је у односу на исти период прошле године остварила већи извоз за 17 одсто, а привреда Крагујевца за чак 26 одсто.

И привреда Шумадије и Поморавља је ову годину започела на добрим основама, јер је у 2019. години остварила суфицит у спољно трговинској размени у вредности од 327 милиона евра, што је најбољи резултат у Србији.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *