Комунални проблеми најчешћи разлог обраћања грађана локалном омбудсману

Иако пракса и искуство показују да постоји реална потреба за услугама локалног омбудсмана, ова институција је установљена у свега тридесетак градова и општина у Србији, с обзиром на то да њено оснивање није обавеза локалних самоуправа.

Због тога се Удружење локалних омбудсмана Србије залаже за ширење мреже локалних омбудсмана и проширење њихове надлежности, како би ова институција била доступна већем броју грађана.

Институција локалног омбудсмана у Крагујевцу установљена је пре две деценије.

О њеном значају за Крагујевчане сведочи око 1.000 притужби које, у просеку, годишње стижу у ову канцеларију.

С обзиром на то да су у надлежности локалног омбудсмана искуључиво проблеми грађана са градским управама, службама, јавним предузећима и установама чији је оснивач локална самоуправа, притужбе које се односе на републичке органе прослеђују се републичком заштитнику грађана.

Локалном омбудсману у Крагујевцу за помоћ се обраћају и становници других општина Шумадијског управног округа у којима ова институција није установљена.

То указује на потребу ширења мреже локалних омбудсмана, како би већи број грађана могао да реши проблеме са којима се суочава.

Овим питањем интензивно се бави Удружење локалних омбудсмана Србије.

Канцеларија локалног омбудсмана налази се у улици Светозара  Марковића бој 7, у дворишту Црвеног крста.

За грађане је отворена радним данима од 10 до 13 часова.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *