Кон: За сада без нових мера, коначна одлука у петак

Нове епидемиолошке мере нису усвојене на седници Кризног штаба, али јединствен је став да се преко викенда мора нешто предузети, па ће одлука о томе бити донета на наредној седници штаба, у петак, саопштио је епидемиолог др Предраг Кон.

Он је навео да је јасно констатовано да су места одакле се преноси инфекција – ски центри, зимовалишта.

“Најважнија је чињеница да су главна места заражавања уочена, а то су углавном ресторани, кафићи, док саме ски стазе то свакако нису”, рекао је Кон.

Мере, о којима ће бити расправљано, додао је, односиће се на сва места где постоји жариште и могућности преноса, али то није данас дефинисано.

Кон је истакао да се епидемиолошка ситуација и даље погоршава и да је неопходно максимално појачати контролу, која је, додао је, у последњих неколико недеља и била појачана.

Он је навео да ће се појачати и надзор над оболевањем у школама.

Поновио је да није одлучено да се радно време скрати са 20 на 18 сати, већ да је наглашено да је далеко важније спроводити оштру контролу.

Казао је да би медицински део Кризног штаба најрадије затворио све на пет дана, односно спровео тотално закључавање.

То, истиче, међутим, није могуће спровести.

Свака окупљања су велики ризик у време када је вирус у циркулацији, а због протеклих окупљања забринут сам и могуће је да дође до повећања оболелих наредних десетак дана, рекао је Кон.

Он је, након седнице Кризног штаба, подсетио да постоји забрана окупљања, али да се окупљања дешавају.

Рекао је да ће Кризни штаб пратити ситуацију и реаговарти како најбоље зна.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *