Коначна одлука о судбини ЗЗЗЗР за пар дана

Петиција која се потписује за спас Заставине амбуланте, формално не може да утиче на заустављање процеса принудне ликвидације који спроводи Агенција за приватизацију,

речено је на седници Савета за здравље града Крагујевца, где је и саопштено да ће коначну одлуку о судбини ове здравствене установе донети Министарство здравља, Институт за јавно здравље Србије “Милан Јовановић Батут” и да ће се она знати за неколико дана.

Све је извесније да ће опстати, али у ком облику одлучиће надлежни из Београда, који су по хитном поступку на захтев локалне самоуправе преузели решавање овог проблема.

И званично, Град је упутио иницијативу Министарству здравља са молбом да се проблем Завода за здравствену заштиту радника хитно реши.

У Београду је, по хитном поступку, одржан састанак са представницима града, руководства и синдикалних организација. То значи да је сада судбина Завода у рукама Министарства здравља.

Интерес локалне самоуправе је да досадашњи пацијенти добијају медицинску услугу, у истом простору, и са истом опремом од истог медицинског кадра који је изузетно стручан.

Коначну судбину одредиће Министарство здравља, Републички фонд за здравствено осигурање и Институт за јавно здравље Србије “Доктор Милан Јовановић Батут”. То је уједно и најважнија тема одржане седнице Савета за здравље града Крагујевца.

На седници Савета за здравље пренета је информација о позитивном мишљењу Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије “Милан Јовановић Батут” о давању прелиминарне сагласности за оснивање Опште болнице у Крагујевцу која би требало да има 252 постеље.

Крагујевчани на Општу болницу морају да сачекају наредне две до три године, због најављених промена у Закону о здравственој заштити и осигурању, односно централизацију која се очекује – прелазак на републички ниво од 1. јануара 2020. године и формирање у оквиру плана мреже такозваних здравствених центара.

Саветница за права пацијената поднела је квартални Извештај о раду саветника, који је детаљно упознао чланове градског Савета за здравље које су најчешће примедбе пацијената и да ли су покренути формални поступци.

Крагујевац је други град који уводи од овог лета новину у примарној здравственој заштити. Захваљујући Дому здравља у јулу ће бити спроведени прегледи, махом старијег и немоћног становништва из удаљених месних заједница. Крагујевачки и руски лекари посетиће 15 околних села.

На седници градског Савета за здравље похвљен је изузетан труд Градксе организације “Црвеног крста” који је резултирао престижним наградама и Крагујевац сврстао у најхуманије средине, јер је само у прошлој години захваљујући волонтерима из Црвеног крста прикупљено више од девет хиљада крвних јединица.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *