Концертна сезона Универзитетске галерије настављена наступом Аратос триа

Концертна сезона Универзитетске галерије настављена је наступом Аратос триа који чине: Катарина Поповић – виолина, Михаило Саморан – кларинет и Вања Шћепановић – пијаниста.

Они су пред крагујевачком публиком извели дела српских композитора, а камерној музичкој јавности познати су као промотери домаћих младих композитора, као и уметници који неуморно раде на децентрализацији музичке сцене изван Београда.

Аратос трио се бави уметничким истраживањем и извођењем репертоара за кларинетски трио са посебним фокусом на музику 20. и 21. века.

Посебну пажњу посвећују делима домаћих аутора, сарађују са савременим композиторима.

Ове године ансамбл се представио у Културном центру Србије у Паризу.

Поред многобројних наступа пред домаћом публиком, наступали су на музичким фестивалима у иностранству.

Као већ остварени професионални музичари, Михаило Саморан, Вања Шћепановић и Катарина Поповић завршили су докторске академске студије камерне музике на Факултету музичких уметности у Београду.

Пројекте Аратос трија препознаје и подржава Министарство културе и информисања.

Пратећи свој мото „Музика припада свима“ ансамбл константно ради на децентрализацији српске музичке сцене, те су посебно поносни на одржане концерте у мањим градовима Србије.

Од свог настанка, Аратос трио је представио домаћој публици више десетина премијерних дела, чиме се позиционирао као иновативан ансамбл на српској музичкој сцени.

Кроз сарадњу са српским композиторима и истраживање могућности допуњавања репертоара настало је више нових композиција писаних управо за Аратос трио.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *