Конвенционална метода узгоја воћа и поврћа користи на стотине пестицида како би се уништиле потенцијалне штеточине и повећао принос.
Због тога је корисно знати које намирнице садрже више пестицида од других и како поступати са намирницама да бисмо уклонили или смањили концентрацију ових супстанци.
Према неким истраживањима, највише остатака пестицида имају јабуке, јагоде, грожђе, зелена салата, спанаћ и кромпир.
У лабораторијама крагујевачког Института за јавно здравље, приликом последњег мерења, нису евидентиране повишене вредности тешких метала и пестицида ни у једном узорку воћа и поврћа.
Евиденције газдинстава и рад пољопривредних апотека помогли би контролу употребе пестицида у будућности.
Ту је и превентивни рад који подразумева активно укључивање пољопривредних стручњака.
Некада је постојала пољопривредна станица чији су стручњаци радили на контроли примене тих средстава и каренце, како би воће које је третирано хемикалијама до продаје изгубило садржај пестицида.
Тога више нема, па је све остало на савести произвођача како ће и на који начин да примењују пољопривредне препарате.
Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.