Корона вирус – разлика између страха, анксиозности и панике

Због неповољне епидемиолошке ситуације, свакодневног раста броја заражених Ковидом 19, расте забринутост и страх код грађана.

Психијатри саветују грађане да је најбоље остати фокусиран на уобичајени ритам живљења и позитиван став.

Страх је природна реакција на реалну опасност, при чему следи низ физиолошких реакција које омогућавају повећани проток крви у мишићма, повећан притисак, убрзан рад срца, веће количине шећера у крви.

На тај начин, организам се припрема за борбу, или бежање од опасности.

Последњих месеци грађани Србије сусретали су се са овим или сличним реакцијама у организму због епидемије вируса корона.

Психијатри саветују да је у овој ситуацији најбоље фокусирати се на позитиван став и уобичајен начин живота.

Наглашавају и да претерана информисаност у време пандемије, може и те како да шкоди психичком здрављу људи, па је препорука стручњака грађанима и да ограниче време за информисање о корона вирусу, како не би довели себе у још већу анксиозност или панику.

Стручњаци препоручују да се, они који су забринути, у измењеним условима, сете својих снага и онога што свако, као јединка, може да учини, али и да се направи структура дана.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *