Корона вирус успорио радове у Енергетици

Решавање највећег еколошког проблема у Крагујевцу који је повезан са котларницом Енергетике је почело.

Ово предузеће треба да преорјентише рад са енергетима, односно уместо угља да се убудуће користи природни гас како би емисија штетних честица у ваздуху током грејне сезоне била у уравнотеженим оквирима аерозагађења.

Процес је дуготрајан, скуп и неће бити завршен у овој години, а за прелазак на други енергент новац једино може да обезбеди Влада Републике Србије, потврђено је за РТК у овом комуналном предузећу.

На прагу нове грејене сезоне Енергетика ће се потрудити колико је могуће да са досадашњом технологијом сведе загађење на минимум.

Прошлу грејну сезону обележили су свакодневни извештаји о нивоу аерозагађења у целој Србији.

У Крагујевцу је посебан проблем тај што се градска топлана и њене котларнице и депонија деценијама налазе у центру града, а због котлине у којој се налази шумадијски град ниво загађења током зиме и не може да се умањи.

Ситуација са коронавирусом је успорила посао преласка рада котларнице у Енергетици на природни гас у овој години. Комплетна трансформација очекује се за две године.

На прагу нове грејне сезоне, питање је старо: да ли има довољних количина енергената и да ли ће почети на време?

Трансформација рада котларнице биће наредне две године највећи комунални посао у Крагујевцу.

Његовим окончањем очекује се бољи квалитет ваздуха и уштеда у пословању.

Ипак, како је ове године све од великих послова у свим областима диктирала епидемиолошка ситуација, тако ће и динамика трансформације котларнице у Енергетици диктирати новац и коронавирус.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Корона вирус успорио радове у Енергетици”

  1. Prelazak na gas se može ostvariti kupovinom gorionika za gas za kotao br.3 i sitnom rekonstrukcijom za oko 2 miliona evra.Povratak na ugalj je moguć za 48 sati.Ostatak para treba usmeriti na magistralni razvod-toplovode koji treba da bude van zemlje izuzev u uskom gradskom jezgru(podzemno u velikim kanalima sa ostalom instalacijom).Gubici na razvodu su 40%.Sve ovo je mnogo daleko od 200 miliona evra.Ovo je dobro za sve nas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *