Ковид лабораторија Крагуј постаје једна од најсавременијих у земљи

Директор Института за јавно здравље Драган Васиљевић потврдио је Радио-телевизији Краујевац да тај хумани институт има довољно тестова и да не прекида тестирање.

Неспоразум је, тврди Васиљевић, настао око брисева јер је, због преласка са једне врсте на другу, лабораторија Крагуј морала да изврши стандардизацију, односно уради синхронизацију апаратуре и брисева.

У Институту за јавно здравље организовали су рад у три смене како би што брже урадили синхронизацију нових брисева и апаратуре.

Директор Института Драган Васиљевић наводи да је то уобичајен процес кроз који пролазе све лабораторије како би резултати тестова били валидни.

Додаје да та процедура понекад захтева и пар дана, али да ће крагујевачки Институт већ од сутра наставити са нормалним узорковањем наглашавајући да нису престали са радом и да тестова и брисева има довољно.

На састанку са директорком Републичког фонда здравственог осигурања, у Влади Србије, договорено је да се све лабораторије осавремене, како би се свакодневно узорковао још већи број брисева, каже Васиљевић.

Са новом опремом, лабораторија Крагуј постаће једна од најсавременијих лабораторија у држави.

Васиљевић наводи да су четири позитивна узорка у Крагујевцу стигла из лабораторије у Батајници, док још 130 брисева чека у лабораторији Ватрено око.

Они ће, како је најављено, бити одрађени када се уради синхронизација апаратуре. Већ сутра се очекују потпуне информације из обе лабораторије.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *